Woocommerce vs Magento

Woocommerce

woocommerce-logoHet grootste voordeel in mijn ogen van Woocommerce is het feit dat je naast een eCommerce oplossing ook direct de beschikking hebt over een uitstekend CMS  in de vorm van WordPress. Waar Magento in mijn optiek tekort schiet is de mogelijkheid om een blog / nieuwsarchief bij te kunnen houden. Het is weliswaar mogelijk middels plugins maar in de basis wil je daar in het geval van Magento graag bij weg blijven (in veel gevallen zijn  de modules van een dusdanig belabberde kwaliteit dat ze de snelheid en stabiliteit maar aal te vaak negatief beïnvloeden).

Wanneer je de combinatie WordPress / Woocommerce gebruikt heb je dus niet alleen een uitstekende eCommerce oplossing maar ook nog eens de beschikking over het meest gebruikte CMS ter wereld. Daarnaast is het erg makkelijk om WordPress verder uit te bouwen middels modules welke veel minder complex zijn qua code dan die van Magento en in het gros van de gevallen ook beter te controleren zijn op kwaliteit.

Hosting

Een ander voordeel van Woocommerce is de snelheid. Waar Magento eigenlijk als vereiste heeft dat het op een speciaal daarvoor ingerichte omgeving draait is Woocommerce zo’n beetje op iedere ‘shared hosting‘ omgeving te draaien. Voordeel daarvan is dat de kosten met betrekking tot hosting relatief laag gehouden kunnen worden. Je hoeft voor de combinatie WordPress / Woocommerce qua hosting wat dat betreft niet meer kwijt te zijn dan een paar euro per maand. Gevaar is echter dat men in zo’n geval vaak voor de eerste de beste ‘knaak per maand’ provider neigt. In veel gevallen zal het allemaal best werken maar wanneer het fout gaat zul je niet de eerste zijn die na een crash te horen krijgt ‘ja, u betaalt maar €2,50 p/m… wat had u dan verwacht dat we 4x daags een backup draaien en deze extern weg schrijven?‘.

Goedkoop is in veel gevallen duurkoop en ondanks dat de combinatie WordPress / Woocommerce weinig eisen stelt aan hosting is het wel zo slim hier enigszins over na te denken en er zorg voor te dragen dat de boel niet alleen correct functioneert maar dat in de loop der tijd ook blijft doen.

Functionaliteit

Ondanks het feit dat Woocommerce een relatief jonge eCommerce oplossing is biedt deze wel een groot aantal functies. Met name aan de front-end (dus het deel wat zichtbaar is voor de klant) heeft de nodige features welke in veel andere eCommerce pakketten ontbreken. Meest in het oog springende is wat dat betreft de ‘Onepage checkout’. Voor Magento moet daar een module / licentie voor aangeschaft worden, in Woocommerce is dat standaard ingebouwd en werkt deze prima.

Verder ontbreekt het Woocomerce ook niet aan de standaard features zoals je deze in zo’n beetje ieder eCommerce pakket tegen komt. Layered navigation (wel een stukje kariger dan bij Magento), productbeoordelingen, social sharing, verzendkosten calculator e.d. alles zit er in. En als het er standaard niet in zit… dan is er in de meeste gevallen wel een module (veelal betaald) voor te vinden die je de missende functionaliteit kan bieden.

Templates

Woocommerce themesHet vormgeven van een Woocommerce webshop is een stuk simpeler dan een gemiddelde Magento webshop echter zijn de mogelijkheden wat betreft het aanvullen van front-end functionaliteit ook wat beperkter. Het grootste voordeel is dat zowel website als webshop gebruik kunnen maken van 1 design waardoor er een consistent geheel wordt gecreëerd. En omdat het bouwen van de front-end niet heel erg ingewikkeld is voor een Woocommerce shop zullen de kosten voor het bouwen van een front-end over het algemeen lager liggen dan in het geval van een Magento of ander vergelijkbaar systeem.

Bijkomend voordeel is dat SEO zaken welke via de template geregeld worden goed en eenduidig geregeld zijn voor de gehele website en de implementatie van schem.org markup (rich snippet data) is voor een groot deel standaard al geregeld.

Niet alleen maar plussen…

Ondanks het feit dat Woocommerce een geweldig systeem is met geweldige features is er zoals altijd ook een ‘maar‘. Zoals eerder vermeld is Woocommerce een plugin voor WordPress en dat heeft als gevolg dat het als een ‘extra laag bovenop‘ een bestaand systeem fungeert. En dat merk je vervolgens weer terug in de werking van het geheel en dan met name in de backend. Waar een systeem als Magento echt 100% gericht is op 1 taak (en dat is eCommerce) is Woocommerce een laagje op een bestaand CMS systeem wat je eCommerce mogelijkheden geeft.

Het gevolg daarvan is dat de logica in de backend niet altijd even handig is en dat de uitgebreide functionaliteit (zeker wanneer je ook nog eens een hoop plugins installeert) je soms een beetje in de weg kan gaan zitten. Het beheren van producten gaat op zich prima maar zeker bij een grote productcatalogus mis je de vastgelegde structuren zoals je die wel terug vind binnen een Magento.

Ten opzichte van een Magento mist Woocommerce ook de nodige functionaliteit. De meest belangrijke zijn wel de mogelijkheid tot het opzetten van een multistore omgeving (meerdere webshops beheren vanuit 1 centrale omgeving), het ontbreken van een uitgebreide API waardoor de shop gekoppeld kan worden aan een kassa of ERP systeem maar bijvoorbeeld ook de uitgebreide mogelijkheden met betrekking tot kortingsregels en het baseren van prijzen op basis van een klantgroep waarin een klant is ingedeeld moeten we missen binnen Woocommerce.

Ideaal voor de kleine webshop!

De combinatie WordPress / Woocommerce is de ideale oplossing voor de kleinere webshop (minder dan 500 producten) welke niet de behoefte heeft aan de uitgebreide mogelijkheden zoals een Magento deze biedt. Het opzetten en onderhouden van een webshop op basis van Woocommerce is vrij simpel en ook de gestelde eisen aan bijvoorbeeld hosting zijn vrij laag. Een ideale manier dus om tegen lage kosten te starten met online verkopen.

Wanneer men echter de behoefte heeft aan een multistore omgeving met uitgebreide mogelijkheden op het gebied van productprijzen, kortingsregels, verzendmogelijkheden of wanneer het gaat om grote en complexe productcatalogussen is het verstandiger te kiezen voor Magento welke je als beheerder standaard meer mogelijkheden en structuur geeft.

Pagina's: 1 2 3

18 responses to Woocommerce vs Magento

 1. Bedankt!

  Je hebt het over hosting, dat je niet alleen naar de prijs moet kijken.
  Welke hosting kun jij persoonlijk aanraden?

  Gr! Domi

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Er zijn heel veel geschikte hosting partijen welke gespecificeerde Magento hosting aanbieden, Byte is de meest bekende in NL maar Dutchworld Solutions (mijn oude werkgever) heeft ook gespecialiseerde Magento hosting welke behoorlijk goedkoper is.

   Een andere optie is een VPS, bij Digital Ocean zit je al voor een paar tientjes per maand met een razendsnelle VPS en met een droplet welke gespecificeerd is voor Magento + wat server kennis is dat ook een optie.

 2. Wij gebruiken de woocommerce plugin gewoon als portfolio plugin om onze fietsen te tonen.

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  Ik ben in het bezit van een Magento webwinkel welke wij hebben gehost bij *snip*gehost bij jezelf en hier sluikreclame aan het maken… verwijderd dus*/snip*. Nu zit ik er aan te denken om over te stappen naar WooCommerce vanwege de complexiteit van Magento. Iemand die hier ervaringen mee heeft hoe dit in zijn werk gaat?

  Gr. Ben

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Wat betreft complexiteit, hoeveel producten heb je in je webshop staan? Een Woocommerce webshop met 25.000 producten er in wordt er namelijk ook niet minder complex op (en ook niet sneller).

   Zo even 1 op 1 migreren zit er in ieder geval niet in, je zult dus moeten gaan exporteren vanuit Magento en moeten gaan importeren in Woocommerce. Daarnaast zit je met een behoorlijke desinvestering op je Magento webshop. Ik zou er dus nog eens goed over nadenken ;-)

 4. Hallo,

  is het uberhaupt wel mogelijk om heel veel producten in WooCommerce te laden? Ik ben nu bezig met een vergelijkingssite, dit gaat om minimaal 100.000 producten. Is WooCommerce dan nog een optie?

  Groet,

  Bart

  Beantwoorden
 5. De nadelen van Woocommerce zijn allemaal op te lossen met behulp van plugins, behalve dat het op wordpress draait dat kun je niet veranderen en dus is het misschien iets minder overzichtig in de admin, maar de functionaliteiten doen mijn inziens niet veel voor elkaar onder, de kosten echter wel, wil je wat veranderd hebben in je shop ben je met magento vele malen duurder uit dan met woocommerce. Woocommerce is momenteel ook de snelstgroeiende webshop.

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Er zijn wel meer nadelen aan Woocommerce. De hele database structuur van WordPress / Woocommerce is niet ingericht op grote aantallen producten en orders. Voor een klein webshopje niet een heel groot probleem, voor een grote webshop met een wagonlading aan producten en orders is dat echter wel een probleem. Waar Magento traag “out of the box” is maar dat goed op snelheid te krijgen en te houden is zal bij Woocommerce na verloop van tijd de mySQL database en alle data daarin een enorm vertragende factor gaan worden waaraan weinig meer te optimaliseren is.

   Importeer voor de grap maar eens 1000 producten met een mooi beetje aanvullende specs in een Woocommerce shop en kijk hoe dat opgeslagen wordt in de database, je hoeft geen rocket science gestudeerd te hebben om te zien dat dat een probleem gaat worden bij shops welke niet meer in de “marge” opereren.

   Voor kleine webshops is WordPress & Woocommerce combi een ideale oplossing, als het gaat om een grotere webshop waarbij schaalbaarheid en betrouwbaarheid voorop moeten staan zou ik zelf nog altijd kiezen voor Magento.

 6. Het is uit de diverse reacties duidelijk dat naarmate het aantal SKU’s toeneemt de weegschaal gaat doorslaan naar Magento. Maar wat als je serieus internationaal eCommerce wil bedrijven met sterke branding en weinig producten, dus wel behoorlijke orderaantallen maar beperkte variatie in producten (<400). Is de branding mogelijkheid van WordPress dan doorslaggevend of moet zelfs gekeken worden naar een WordPress/Magento combinatie?

  Beantwoorden
 7. Woocommerce gaat steeds beter met grote hoeveelheden producten. De vele plugins en actieve userbase zijn voor ons reden genoeg om hier voor te kiezen

  Beantwoorden
 8. Heb ni idd woocommerce en loop tegen problemen aan qua groote, wil dus de overstap gaan maken naar magento.
  Hoe kun je de producten het best exporteren, zoek me suf naar een goede plugin hiervoor.
  Iemand?

  Beantwoorden
 9. Interessante discussie hier.

  Wat raden jullie aan voor een webshop met max 200 producten? Het lijkt me aan dat hier Woocommerce de beste keuze is?

  Beantwoorden
 10. Interessante discussie

  Wat raden jullie aan voor een startende shop met maximaal 200 producten?

  Beantwoorden
 11. Altijd Woocommerce, al moet ik zeggen dat Shopify ook steeds fijner aan het worden is

  Beantwoorden
 12. Both platforms are unique in their own. If you have a over 1000 products, then go with Magento. WooCommerce is better for small stores. Since WooCommerce is a WP plugin, this may raise security or performance issues. Source: https://magenticians.com/magento-vs-woocommerce-comparison/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *