Woocommerce vs Magento

Magento

magento_logoMagento is één van de meest gebruikte open-source eComnmerce oplossingen vandaag de dag. Naast de ‘community edition‘ welke door veel webshops gebruikt wordt beschikt Magento ook over een ‘Enterprise‘ versie welke door de ‘groteren der aarde‘ wordt gebruikt als het gaat om eCommerce. Denk hierbij aan een North Face, Paul SmithNespresso en vele anderen die een paar euro’s te besteden hebben. De ‘Enterprise‘ versie van Magento is namelijk niet goedkoop. Jaarlijkse licentiekosten beginnen vanaf een slordige $15.000 dollar welke nog verder op kunnen lopen wanneer je een uitgebreide SLA (service level agreement) wenst.

De ‘community edition‘ is echter open-source en vrij te downloaden op de website van Magento. Deze open-source versie van Magento volstaat in 90% van de gevallen en is prima in staat een catalogus van 250.000+ producten in de lucht te houden. Er zijn in het geval van Magento echter wel een paar zaken waar rekening gehouden mee dient te worden.

Gespecialiseerde hosting

Waar WordPress + Woocommerce prima op een willekeurige shared hosting omgeving gedraaid kan worden is dat bij Magento veel minder het geval. Het is niet onmogelijk maar echt snel en lekker vlot zal het nooit draaien. Om die reden is het essentieel om op zoek te gaan naar een hosting partij welke in staat is je Magento installatie niet alleen in het begin (want met 100 producten en 25 sales per dag heb je nog geen last van performance issues) maar ook op termijn snel draaiend te kunnen houden.

Zeker wanneer de hoeveelheid producten en het aantal bezoekers op een website toe neemt heeft Magento de neiging traag te worden. Dit heeft verschillende oorzaken. Zo is Magento in tegenstelling tot WordPress nogal ‘lomp‘ gebouwd. Zowel qua opbouw van files als ook de database structuur achter de website is velen malen uitgebreider en groter dan die van WordPress. Zie WordPress + Woocommerce als een leuke stationwagen en Magento als een flinke vrachtwagen.

magento-performanceSnelheid, of meer het gebrek daaraan is één van de grootste oorzaken als het gaat om conversieverlies. Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat iedere seconde (boven de 1.7sec laadtijd) tot een conversieverlies leidt van minimaal 30%. Zorg dus voor een goede hosting partij en let op het gebruik van resources tijdens het opbouwen van de webshop. In een later stadium moeten snijden in functionaliteit of direct naar ‘full page caching‘ modules grijpen is wat dat betreft niet de basis waarmee je wil starten.

Leercurve

Waar WordPress een vrij simpel systeem is heeft Magento een wat steilere leercurve. Zeker wanneer je zelf aan de slag wil gaan met bijvoorbeeld het maken van templates of het maken van modules is Magento soms lastig te doorgronden. Magento is gebouwd op basis van het Zend framework en het EAV database model om zijn data in op te slaan, geen zaken welke je binnen een week onder de knie hebt.

In het dagelijkse gebruik is Magento ook net even wat pittiger dan een Woocommerce. Dit heeft niet zozeer met de complexiteit van de functionaliteit te maken maar wel met de hoeveelheid aan beschikbare features. Er is namelijk weinig wat Magento niet kan ‘out of the box‘. Zo ondersteund Magento moeiteloos meerdere storeviews / shops, is het aanmaken van prijsregels op basis van productkenmerken geen enkel probleem, is het berekenen van bijvoorbeeld verzendkosten op basis van prijs en gewicht geen enkel probleem… en ga zo maar door.

Je moet al die functionaliteit echter wel leren gebruiken. Dat vereist een beetje geduld, doorzettingsvermogen en gezond verstand. Daarnaast is het handig een goede technische partner te vinden welke verstand heeft van Magento.

magento-partner-pricingOverigens zegt het Magento brons, zilver, goud partnership vrij weinig… bedrijven betalen namelijk voor zo’n ‘partner badge’ en iedereen die bereid is om een paar honderd euro op tafel te leggen mag zichzelf ‘Magento partner‘ noemen. Voor een tijdje terug is daar de eis bij gekomen dat een bedrijf in het geval van silver, gold of platinum een certified developer(s) in dienst moet hebben… dat betekent echt nog steeds geen kwaliteit want nergens staat dat gecertificeerde developers binnen zo’n bedrijf niet aan projecten mogen werken en dus wordt het werk met grote regelmaat richting het oostblok doorgeschoven terwijl er wel forse tarieven doorgerekend worden naar de klant.

Het afgelopen jaar heb ik zelf meerdere webshops onder handen gekregen welke ontwikkeld waren door Magento gold partners waarbij je de tranen in de ogen sprongen… en dan niet van vreugde ;-). Vraag dus altijd naar een portfolio en kijk of die webshops lekker werken, dat zegt 100x meer dan een zogenaamd partnership programma.

Functionaliteit

Als er al een compleet open-source eCommerce pakket bestaat op deze wereld dan is het Magento wel. Zoals al eerder aangehaald, er is weinig wat Magento niet kan! Een veel gemaakte fout is het te pas en onpas installeren van 3rd party modules om de basis functionaliteit mee aan te vullen terwijl deze vaak niet eens echt nodig is. Probleem is echter dat deze modules vaak een negatieve invloed hebben op de performance van Magento als geheel en in het geval van updates ook nog wel eens voor de nodige problemen willen zorgen wat betreft stabiliteit van het systeem.

Zelf hanteer ik altijd de regel dat er geen enkele 3rd party module of plugin geïnstalleerd mag worden tenzij daar een hele goede reden voor is (bijvoorbeeld een aansluiting op een betaalprovider) en deze niet via bijvoorbeeld een stukje templatewerk op te lossen is.

De meest in het oog springende feature is misschien wel de mogelijkheid om meerdere webshops te beheren vanuit 1 omgeving. Athleticshop.nl bijvoorbeeld draait op exact dezelfde Magento installatie als Sneakertom.com. Toch zien beide installaties er totaal verschillend uit en zou men zelfs (waar nodig) een verschillende prijsstrategie of productaanbod kunnen voeren.

Een uitgebreide omschrijving van het feature pakket van Magento vind je hier. Let wel, in deze PDF staan ook de nodige ‘Enterprise’ features vermeld.

magento-design

Templates

Een groot voordeel van Magento en de mogelijkheden die het heeft is dat er aan de voorkant van een webshop ook ontzettend veel mogelijk is. Je kunt het wat dat betreft zo gek maken als je zelf wil met Magento.

Net als voor WordPress zijn er voor Magento ook de nodige kant & klaar templates beschikbaar welke je snel en gemakkelijk de mogelijkheid geven je webshop van een bepaalde look te voorzien. Wanneer je echter een ‘exclusief‘ ontwerp wil voor je webshop is dat net even wat ingewikkelder waardoor de prijs voor de ontwikkeling ervan over het algemeen hoger ligt dan die van een WordPress + Woocommerce ontwerp.

Een ander minpunt van kant & klare templates is dat er vaak 1001 functies worden ingebouwd welke niet gebruikt worden maar ondertussen wel resources aan het verbruiken zijn. Zoals eerder vermeld is Magento al een vrij lomp stukje software en dus is het morsen van resources (zeker aan de frontend) uit den boze.

Nu is het bouwen van Magento webshops iets waar ik de dagelijkse kost mee verdien bij Dutchworld dus meteen maar een paar voorbeelden van designs waar gelet is op het verbruik van resources. My Bobino, Nationaalsport, Dapperdirect, Magnumbier.

Datakoppelingen

Een ander groot voordeel van Magento is dat het zo’n beetje overal op aan te haken is. Het koppelen van bijvoorbeeld een Magento installatie aan een kassa systeem om zo altijd actuele voorraad en prijs informatie online te kunnen hebben is goed mogelijk maar ook het koppelen van de webshop aan verkoop kanalen als Amazon en eBay is erg goed mogelijk.

Zeker wanneer het aankomt op dergelijke datakoppelingen komt de kracht van Magento naar boven. Magento mag dan wel complex zijn zo af en toe, het biedt ontzettend veel mogelijkheden om het binnen bestaande bedrijfsprocessen te integreren.

Magento, niet alleen voor de eCommerce reuzen

magento-backendJe zou denken dat Magento alleen geschikt is voor de hele grote eCommerce bedrijven en eerlijk is eerlijk, voor een kleine webshop is Woocommerce vaak een geschiktere oplossing. Wanneer je echter een multistore omgeving nodig hebt omdat je verkoopt in meerdere landen en de shops per land in wil richten, uitgebreide mogelijkheden wil hebben wat betreft prijsregels etcetera dan is Magento ook een prima optie ondanks zijn veel hogere eisen wat betreft hosting.

Wanneer je een product catalogus hebt van 1000+ producten of bijvoorbeeld je webshop moet koppelen aan een extern kassa systeem is Magento wat mij betreft de enige juiste optie. Magento vergt een wat grotere initiële investering maar geeft je daarvoor wel de mogelijkheden om flink door te kunnen groeien op termijn en heeft zich op het vlak van stabiliteit en functionaliteit ruimschoots bewezen.

Pagina's: 1 2 3

18 responses to Woocommerce vs Magento

 1. Bedankt!

  Je hebt het over hosting, dat je niet alleen naar de prijs moet kijken.
  Welke hosting kun jij persoonlijk aanraden?

  Gr! Domi

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Er zijn heel veel geschikte hosting partijen welke gespecificeerde Magento hosting aanbieden, Byte is de meest bekende in NL maar Dutchworld Solutions (mijn oude werkgever) heeft ook gespecialiseerde Magento hosting welke behoorlijk goedkoper is.

   Een andere optie is een VPS, bij Digital Ocean zit je al voor een paar tientjes per maand met een razendsnelle VPS en met een droplet welke gespecificeerd is voor Magento + wat server kennis is dat ook een optie.

 2. Wij gebruiken de woocommerce plugin gewoon als portfolio plugin om onze fietsen te tonen.

  Beantwoorden
 3. Hallo,

  Ik ben in het bezit van een Magento webwinkel welke wij hebben gehost bij *snip*gehost bij jezelf en hier sluikreclame aan het maken… verwijderd dus*/snip*. Nu zit ik er aan te denken om over te stappen naar WooCommerce vanwege de complexiteit van Magento. Iemand die hier ervaringen mee heeft hoe dit in zijn werk gaat?

  Gr. Ben

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Wat betreft complexiteit, hoeveel producten heb je in je webshop staan? Een Woocommerce webshop met 25.000 producten er in wordt er namelijk ook niet minder complex op (en ook niet sneller).

   Zo even 1 op 1 migreren zit er in ieder geval niet in, je zult dus moeten gaan exporteren vanuit Magento en moeten gaan importeren in Woocommerce. Daarnaast zit je met een behoorlijke desinvestering op je Magento webshop. Ik zou er dus nog eens goed over nadenken ;-)

 4. Hallo,

  is het uberhaupt wel mogelijk om heel veel producten in WooCommerce te laden? Ik ben nu bezig met een vergelijkingssite, dit gaat om minimaal 100.000 producten. Is WooCommerce dan nog een optie?

  Groet,

  Bart

  Beantwoorden
 5. De nadelen van Woocommerce zijn allemaal op te lossen met behulp van plugins, behalve dat het op wordpress draait dat kun je niet veranderen en dus is het misschien iets minder overzichtig in de admin, maar de functionaliteiten doen mijn inziens niet veel voor elkaar onder, de kosten echter wel, wil je wat veranderd hebben in je shop ben je met magento vele malen duurder uit dan met woocommerce. Woocommerce is momenteel ook de snelstgroeiende webshop.

  Beantwoorden
  • Reind Dooyeweerd Reind Dooyeweerd

   Er zijn wel meer nadelen aan Woocommerce. De hele database structuur van WordPress / Woocommerce is niet ingericht op grote aantallen producten en orders. Voor een klein webshopje niet een heel groot probleem, voor een grote webshop met een wagonlading aan producten en orders is dat echter wel een probleem. Waar Magento traag “out of the box” is maar dat goed op snelheid te krijgen en te houden is zal bij Woocommerce na verloop van tijd de mySQL database en alle data daarin een enorm vertragende factor gaan worden waaraan weinig meer te optimaliseren is.

   Importeer voor de grap maar eens 1000 producten met een mooi beetje aanvullende specs in een Woocommerce shop en kijk hoe dat opgeslagen wordt in de database, je hoeft geen rocket science gestudeerd te hebben om te zien dat dat een probleem gaat worden bij shops welke niet meer in de “marge” opereren.

   Voor kleine webshops is WordPress & Woocommerce combi een ideale oplossing, als het gaat om een grotere webshop waarbij schaalbaarheid en betrouwbaarheid voorop moeten staan zou ik zelf nog altijd kiezen voor Magento.

 6. Het is uit de diverse reacties duidelijk dat naarmate het aantal SKU’s toeneemt de weegschaal gaat doorslaan naar Magento. Maar wat als je serieus internationaal eCommerce wil bedrijven met sterke branding en weinig producten, dus wel behoorlijke orderaantallen maar beperkte variatie in producten (<400). Is de branding mogelijkheid van WordPress dan doorslaggevend of moet zelfs gekeken worden naar een WordPress/Magento combinatie?

  Beantwoorden
 7. Woocommerce gaat steeds beter met grote hoeveelheden producten. De vele plugins en actieve userbase zijn voor ons reden genoeg om hier voor te kiezen

  Beantwoorden
 8. Heb ni idd woocommerce en loop tegen problemen aan qua groote, wil dus de overstap gaan maken naar magento.
  Hoe kun je de producten het best exporteren, zoek me suf naar een goede plugin hiervoor.
  Iemand?

  Beantwoorden
 9. Interessante discussie hier.

  Wat raden jullie aan voor een webshop met max 200 producten? Het lijkt me aan dat hier Woocommerce de beste keuze is?

  Beantwoorden
 10. Interessante discussie

  Wat raden jullie aan voor een startende shop met maximaal 200 producten?

  Beantwoorden
 11. Altijd Woocommerce, al moet ik zeggen dat Shopify ook steeds fijner aan het worden is

  Beantwoorden
 12. Both platforms are unique in their own. If you have a over 1000 products, then go with Magento. WooCommerce is better for small stores. Since WooCommerce is a WP plugin, this may raise security or performance issues. Source: https://magenticians.com/magento-vs-woocommerce-comparison/

  Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *