Woocommerce vs Magento

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

Een aantal jaar geleden schreef ik een stukje tekst waarin Magento vergeleken werd met WordPress/Woocommerce en waarvan de eindconclusie was dat wanneer je “serieus aan de gang wilde met e-Commerce” Magento nog altijd de betere oplossing was. Magento is tenslotte een stukje software gebouwd voor dit ene specifieke doel terwijl WordPress vergelijkbare functionaliteit pas verkrijgt met de nodige plugins.

Die eindconclusie was overigens niet iedereen het mee eens (opvallend genoeg van een partij welke alleen WordPress / Woocommerce webshops bouwt). Argumenten zoals onderstaand zijn echter weinig steekhoudend naar mijn persoonlijke mening.

Tsja, als je een webshop wilt zonder plug-ins dan is zowel WooCommerce als Magento niet geschikt. Sterker nog, we kennen geen open source platform dat dan wel geschikt is. Het hele principe van open source is dat iedereen modules kan ontwikkelen ter uitbreiding van de functionaliteiten, zodat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden.

Bovenstaand klopt namelijk niet helemaal, ik durf hem zelfs nog wel stelliger te maken, het klopt helemaal niet. In mijn jaren bij Dutchworld Solutions (en later als freelancer) heb ik namelijk het merendeel van de Magento webshops gebouwd zonder gebruik van plugins. Mijn lichte “aversie” tegen het gebruik van zogenaamde 3rd party plugins heeft een reden. De plugins willen nog wel eens van een matige kwaliteit zijn waardoor een webshop onnodig vertraagd wordt en daarnaast willen ze nog wel eens zorgen voor problemen tijdens het upgraden van het platform waardoor men maar geen upgrades uitvoert wat op zijn beurt weer beveiligingsrisico’s met zich mee brengt (als de plugin zelf al niet zo lek is als een mandje op het gebied van beveiliging want dat wil ook nog wel eens voorkomen).

Naar mijn mening ben je dus als eigenaar van een webshop beter af met een zo compleet mogelijk pakket waarbij het gebruik van plugins minimaal is en wordt er alleen naar plugins terug gegrepen wanneer de benodigde functionaliteit op geen enkele andere manier met de basis van het platform zelf in te vullen is en de gebruikte plugin een bewezen “track record” heeft op het gebied van ontwikkeling en security.

Magento / Woocommerce webshops welke met een wagonlading 3rd party plugins uitgerust worden getuigen wat mij betreft dus vaak aan een gebrek van competentie van de ontwikkelaar

Tijden veranderen

Toen ik een aantal jaar geleden de vergelijking maakte tussen Magento en WordPress / Woocommerce waren beide platformen “volwassen” genoeg om een betrouwbare basis te vormen voor de gemiddelde webshop. Er is echter wel het nodige veranderd in de loop der tijd. Zo kwam Magento 2 eindelijk uit in 2015 (nadat het aangekondigd was in 2011) en werd het onlangs over genomen door Adobe.

Magento 2 bracht een hoop nieuws naar het platform maar het was niet allemaal “rozengeur en maneschijn“, Magento 2 bleek namelijk slechter te performen dan de laatste Magento 1.x bij de release en ook bleek al snel dat Magento het trucje van “slechte keuzes” niet verleerd had bij de release van versie 2. Gebruik van ouderwetse en achterhaalde techniek is wat dat betreft nog steeds aan de orde bij Magento 2 maar daarover later meer.

Woocommerce werd op zijn beurt in 2015 overgenomen door Automattic, het commerciƫle bedrijf achter WordPress.com. Geen garantie voor succes maar wel een partij met een hoop kennis en ervaring in huis om Woocommerce nog beter te integreren in WordPress en het marktaandeel nog verder te vergroten.

De ontwikkeling van beide e-commerce platformen heeft dus niet stil gestaan, tijd voor een nieuwe vergelijking dus.

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

2 Reacties

 1. Corne
  Interessant artikel! Wij hebben zelf gekozen voor Wordpress ivm de snelheid waarmee zaken ontwikkeld kunnen worden. Komend vanaf een Magento 1 webshop hebben wij de keuze destijds gemaakt om niet opnieuw voor Magento te kiezen toen versie 2 uit kwam.

  Teveel kinderziektes en maatwerk oplossingen waren bij onze V1 webshop een kostbare zaak. Woocommerce voldoet voor ons prima (relatief kleine webshop met een paar 100 producten) en de kosten zijn veel beter te beheersen.
  • R2D2
   Ik neem aan dat je de kinderziektes in V2.x bedoeld? versie 1.9.x was/is een stabiele versie, snel en behoorlijk uitgekristalliseerd door de jaren heen.

   Wat betreft de tijd die maatwerkoplossingen met zich mee brengen, ik kan me hier inderdaad wel deels in herkennen. Natuurlijk heeft het te maken met de kwaliteit van de developer welke er aan werkt maar Magento is inderdaad een stukje lastiger.

   Stuk is trouwens nog niet helemaal af (zoals je misschien ook al wel gezien had ;-)), mocht je nog aanvullingen hebben hoor ik het graag!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *