Woocommerce vs Magento

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

Hosting

Een niet geheel onbelangrijke vraag in zowel het geval van Magento als Woocommerce, “waar laat je het“? In beide gevallen geld, performance is één van de meest belangrijke (zo  niet de meest belangrijke) factoren voor online succes. Een webshop welke traag laad zal een vele malen lagere conversie behalen dan wanneer pagina’s binnen een paar honderd milliseconden op het scherm staan.

Als performance dus zo’n belangrijke zaak is dan is het kiezen van goede hosting dat dus ook. Een shared hosting omgeving is iets wat ik bij voorbaat al af zou willen raden, zeker gezien de prijzen je vandaag de dag bij een DigitalOcean kwijt bent voor een VPS (Virtual Private Server). Wil je echter jezelf de “ellende” van een “eigen server” niet op de hals halen dan zijn er ook genoeg alternatieven voor handen welke je een “managed” oplossing aanbieden.

Qua hosting ben je met de combinatie WordPress / Woocommerce vrijwel altijd voordeliger uit dan wanneer je voor Magento kiest als e-commerce platform. Magento is gewoon logger, trager en veeleisender als het aankomt op beschikbare resources en heeft daardoor ook meer resources nodig.

Bij Magento wordt er daarom vaak direct terug gegrepen op het gebruik van aanvullende caching methodes zoals Redis en Varnish om de boel nog enigszins te ontlasten en de performance op peil te houden.

Caching, ingezet als “oplossing” voor een slechte performance is dus geen echte oplossing. Caching is een “kers op de taart“!

In de basis zou iedere pagina binnen 2 seconden op het scherm moeten staan, is dat niet het geval dan dient men eerst te zoeken naar de oorzaak van de slechte performance in plaats van het “onder het tapijt te schuiven” middels caching. Veel pagina’s zullen weliswaar wel uit de cache geserveerd kunnen worden, als een klant vervolgens te maken krijgt met laadtijden van 10 seconden tijdens het afrekenen is de kans groot dat deze klant alsnog af haakt.

Nginx, MySQL en PHP 7

Wat betreft onderliggende techniek kunnen beide pakketten prima af met een basis van Nginx, MySQL en PHP 7.x. Soms wordt er nog wel eens terug gegrepen op alternatieve databases zoals MariaDB of Percona maar die winst is vaak klein. Databases zijn veelal ook niet de grootste bottleneck in de setup, vaak zit de oorzaak eerder in gebruikte opslag en/of php configuratie.

Zowel WordPress / Woocommerce als ook Magento ondersteund het gebruik van PHP 7.x. Magento2 ondersteund momenteel echter nog niet de laatste PHP 7.2.x versie. Een kwestie van tijd overigens aangezien er vanuit de community al gewerkt wordt aan een patch, het zal mij dus niet verbazen als de “officiële” support volgt met de komst van Magento 2.3.

Gebruik van PHP 5.6 of lager is in ieder geval af te raden in zowel het geval van Magento als WordPress / Woocommece. Niet alleen is PHP 7.x velen malen sneller dan versie 5.6, de support voor 5.6 loopt ook aan het einde van het jaar af waarna er geen security patches meer voor PHP5.6 zullen worden uitgebracht.

Woocommerce sneller out of the box

Als men dus met weinig inspanning een “snelle” webshop wil hebben ligt de keuze voor WordPress / Woocommerce al snel voor de hand. Met relatief goedkope hosting vallen prima resultaten te behalen. Wanneer men daarnaast ook nog eens gebruik maakt van bijvoorbeeld Fast-CGI caching welke standaard met Nginx mee komt zijn goede resultaten vrij makkelijk te behalen.

Voor Magento is dat iets lastiger. Ondanks het feit dat veel Magento aanhangers zullen beweren dat Magento niet traag is “out of the box” is het nog altijd niet zo snel als de WordPress / Woocommerce combinatie wanneer we maar een paar honderd producten in de shop hebben zitten.

Om Magento goed te laten performen is er dus vaak nog wel wat optimalisatie werk aan server zijde nodig. Geen onmogelijke opgave wanneer je er enige ervaring mee hebt maar voor de leek toch een lastige zaak. Een goed lopende Magento webshop ontkomt helaas niet aan een wat complexere en geoptimaliseerde hosting omgeving en het gebruik van caching oplossingen wordt uiteindelijk een noodzakelijk kwaad.

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

2 Reacties

 1. Corne
  Interessant artikel! Wij hebben zelf gekozen voor Wordpress ivm de snelheid waarmee zaken ontwikkeld kunnen worden. Komend vanaf een Magento 1 webshop hebben wij de keuze destijds gemaakt om niet opnieuw voor Magento te kiezen toen versie 2 uit kwam.

  Teveel kinderziektes en maatwerk oplossingen waren bij onze V1 webshop een kostbare zaak. Woocommerce voldoet voor ons prima (relatief kleine webshop met een paar 100 producten) en de kosten zijn veel beter te beheersen.
  • R2D2
   Ik neem aan dat je de kinderziektes in V2.x bedoeld? versie 1.9.x was/is een stabiele versie, snel en behoorlijk uitgekristalliseerd door de jaren heen.

   Wat betreft de tijd die maatwerkoplossingen met zich mee brengen, ik kan me hier inderdaad wel deels in herkennen. Natuurlijk heeft het te maken met de kwaliteit van de developer welke er aan werkt maar Magento is inderdaad een stukje lastiger.

   Stuk is trouwens nog niet helemaal af (zoals je misschien ook al wel gezien had ;-)), mocht je nog aanvullingen hebben hoor ik het graag!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *