Woocommerce vs Magento

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

Basismogelijkheden

Beide pakketten bieden meer dan voldoende mogelijkheden om een standaard webshop te beginnen. De onderlinge verschillen zijn op dat vlak niet zo heel groot.

Beiden bieden ze ondersteuning voor meerdere soorten producten zoals een “simpel, variabel of gegroepeerd product“, beiden beschikken ze over een nette “one-page checkout“, beiden zijn open source en “gratis” te gebruiken etc etc. Eigenlijk lijken ze zo op het eerste gezicht helemaal niet zo heel veel te verschillen van elkaar als het gaat om functionaliteit. Wanneer we echter wat verder kijken dan de neus lang is blijken er toch nog wel grote verschillen te zijn tussen beide e-commerce platformen.

Magento, de voordelen ten opzichte van Woocommerce.

Een grote plus voor Magento is de mogelijkheid tot een multi-store omgeving, oftewel meerdere webshops (en dat kunnen meerdere talen zijn maar bijvoorbeeld ook shops met totaal verschillende producten) welke vanuit 1 centrale backend kan worden beheerd. WordPress heeft deze mogelijkheid wel maar daar is wat “kunst en vliegwerk” voor nodig om vervolgens nog steeds met enkele beperkingen te blijven zitten en voor een “multi language” webshop zul je nog altijd terug moeten grijpen op een plugin als WPML voor de vertalingen.

Magento heeft deze “multi-store” functionaliteit (voor zover ik me kan heugen althans) altijd al aan boord gehad en mede daardoor is de functionaliteit door de jaren heen bijzonder goed uitgekristalliseerd. Deze “multi-store” functionaliteit beperkt zich overigens niet tot een andere taal, een ander product aanbod e.d. per storeview maar ook een compleet andere look en feel van de website behoord tot de mogelijkheden.

Wanneer je dus meerdere webshops wil kunnen beheren vanuit 1 centrale backend kun je eigenlijk niet om Magento heen en is het zeker 1 van de grote pluspunten  ten opzichte van de WordPress / Woocommerce combinatie.

Een ander voordeel is dat Magento ook prima ingezet kan worden in een B2B markt… [TODO]

WordPress / Woocommerce, de voordelen ten opzichte van Magento

Misschien wel het grootste voordeel van Woocommerce is dat het een plugin is op ’s werelds meest gebruikte CMS, WordPress. Mede daardoor heeft Woocommerce veelal de simpelheid en het gemak van WordPress en is de leercurve om de boel “onder de knie” te krijgen velen malen minder steil dan bij Magento. Omdat Woocommerce een “aanvulling” is bovenop WordPress betekent het ook dat je naast e-commerce functionaliteit ook een zeer gebruiksvriendelijk CMS voor handen hebt, iets wat bij Magento tot op heden niet het geval is (overigens wel iets waar aan gewerkt wordt).

Naast een ijzersterk CMS heeft Woocommerce ook als voordeel dat de functionaliteit “makkelijk” uit te breiden is. Nu is dat naast een groot voordeel ook meteen een heel groot nadeel.

Zoals ik al eerder melde heb ik persoonlijk een aversie tegen het klakkeloos gebruik van plugins om functionaliteit aan een webshop toe te voegen. Het wil namelijk nog wel eens voorkomen dat een plugin meer schade toe brengt aan een installatie dan dat het echt wat oplevert zoals security- en/of performance issues.

Toch zijn er ook een hoop plugins die wel de moeite waard zijn om te installeren zoals… [TODO]

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

2 Reacties

 1. Corne
  Interessant artikel! Wij hebben zelf gekozen voor Wordpress ivm de snelheid waarmee zaken ontwikkeld kunnen worden. Komend vanaf een Magento 1 webshop hebben wij de keuze destijds gemaakt om niet opnieuw voor Magento te kiezen toen versie 2 uit kwam.

  Teveel kinderziektes en maatwerk oplossingen waren bij onze V1 webshop een kostbare zaak. Woocommerce voldoet voor ons prima (relatief kleine webshop met een paar 100 producten) en de kosten zijn veel beter te beheersen.
  • R2D2
   Ik neem aan dat je de kinderziektes in V2.x bedoeld? versie 1.9.x was/is een stabiele versie, snel en behoorlijk uitgekristalliseerd door de jaren heen.

   Wat betreft de tijd die maatwerkoplossingen met zich mee brengen, ik kan me hier inderdaad wel deels in herkennen. Natuurlijk heeft het te maken met de kwaliteit van de developer welke er aan werkt maar Magento is inderdaad een stukje lastiger.

   Stuk is trouwens nog niet helemaal af (zoals je misschien ook al wel gezien had ;-)), mocht je nog aanvullingen hebben hoor ik het graag!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *