Woocommerce vs Magento

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

Kosten

Hier kunnen we kort over zijn, Magento is gewoon duurder… in echt alle opzichten! Zowel magento als WordPress / Woocommerce mogen dan wel als “gratis” verkocht worden door menig bureau, open source betekent echter niet per definitie dat je geld over gaat houden wanneer je een webshop gaat bouwen met Magento of Woocommerce.

Niet alleen is Magento duurder qua hosting (zie pagina 2), ook de bouw van een Magento webshop vergt aanzienlijk meer tijd en moeite dan een WordPress webshop van gelijke omvang. In beide gevallen kun je natuurlijk gewoon ergens een kant & klare template van de plank af halen bij sites als Themeforest of Templatemonster maar vaak is dat wel het (subtiel gezegd) minst slimme wat je kunt doen.

Het probleem met kant en klare templates van dergelijke sites is dat ze namelijk gemaakt zijn om er zoveel mogelijk in te proppen voor een zo’n breed mogelijk publiek. Gevolg is dat de gemiddelde pagina een MB of 10 groot is aan libraries welke vaak niet eens gebruikt worden maar wel je performance ontiegelijk naar beneden halen. Daarnaast kun je vooraf nooit zien wat de kwaliteit van de code is en is het altijd nog maar de vraag of je ook iets echt lekker werkends krijgt voor je geld.

Ik heb wat dat betreft nog nooit een template van dergelijke marketplaces zien komen waar ik code technisch van onder de indruk was, op zijn best was ik lichtelijk teleurgesteld, het is vooral ronduit bedroevend wat je onder ogen krijgt.

Hoe dan ook, het ontwikkelen van een goede Magento template kost dus velen malen meer tijd en moeite dan een soortgelijk WordPress / Woocommerce template. Komt nog eens bij dat door die complexiteit je vaak ook iets ervarener developers moet hebben, en laat die nou vaak ook wat meer kosten dan een junior / medior php developer.

Naast het ontwikkelen van een theme / template kost het inrichten van een Magento webshop vaak ook wat meer tijd. De backend is nou eenmaal wat complexer dan die van Woocommerce en door alle standaard functionaliteiten heb je er nou eenmaal iets meer werk aan bij de initiële setup.

Voor een gemiddelde Magento webshop zijn prijzen van +/_ € 15.000,- helemaal niet zo raar terwijl veel WordPress partijen een Woocommerce shop aanbieden voor nog niet eens de helft van dat bedrag.

Goedkoop hoeft wat dat betreft niet per definitie duurkoop te zijn. In beide gevallen is de kans groot dat je een “beunhaas” tegen het lijft loopt vrij groot. Er zijn namelijk nogal wat zelfbenoemde experts bij zowel Magento als Woocommerce en het is uiteindelijk maar altijd de vraag of men dat ook weet waar te maken.

Iets wat in ieder geval wel af te raden is is om de webshop in landen als India, Oekraïene, Vietnam, Hongarije e.d. te laten bouwen TENZIJ er een Nederlandse partij tussen zit welke de opgeleverde code audit en ook in kan staan voor de kwaliteit (en daar ook op afgerekend kan worden) en ook de communicatie e.d. met de developers ter plekke voor zijn rekening neemt. Er zijn namelijk genoeg hele goede programmeurs in het Oostblok te vinden, communiceren is echter praktisch altijd een probleem.

Magento is dus over het algemeen een kostbaarder aangelegenheid dan de combinatie WordPress / Woocommerce.

Reind -
Geschatte leestijd: +/_ 12 minuten

2 Reacties

 1. Corne
  Interessant artikel! Wij hebben zelf gekozen voor Wordpress ivm de snelheid waarmee zaken ontwikkeld kunnen worden. Komend vanaf een Magento 1 webshop hebben wij de keuze destijds gemaakt om niet opnieuw voor Magento te kiezen toen versie 2 uit kwam.

  Teveel kinderziektes en maatwerk oplossingen waren bij onze V1 webshop een kostbare zaak. Woocommerce voldoet voor ons prima (relatief kleine webshop met een paar 100 producten) en de kosten zijn veel beter te beheersen.
  • R2D2
   Ik neem aan dat je de kinderziektes in V2.x bedoeld? versie 1.9.x was/is een stabiele versie, snel en behoorlijk uitgekristalliseerd door de jaren heen.

   Wat betreft de tijd die maatwerkoplossingen met zich mee brengen, ik kan me hier inderdaad wel deels in herkennen. Natuurlijk heeft het te maken met de kwaliteit van de developer welke er aan werkt maar Magento is inderdaad een stukje lastiger.

   Stuk is trouwens nog niet helemaal af (zoals je misschien ook al wel gezien had ;-)), mocht je nog aanvullingen hebben hoor ik het graag!

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *